Presse kategorier
Søk i Presse

BEVAR FATNINGEN, HUSFREDEN OG GLEDEN VED SALG OG FLYTTING AV BOLIG

BEVAR FATNINGEN, HUSFREDEN OG GLEDEN VED SALG OG FLYTTING AV BOLIG

BEVAR FATNINGEN, HUSFREDEN OG GLEDEN VED SALG OG FLYTTING AV BOLIG

Kjøpt hus og skal flytte? Sniker panikken seg innpå med tanke på alt arbeidet som ligger og venter?

Alt arbeidet med å skulle selge og flytte fra en bolig, kan virke avskrekkende og ta pusten fra de fleste av oss.  Det ligger en stor oppgave i det å selge og det kan fort bli mer stressende enn strengt tatt nødvendig. Det er ikke bare alt som skal planlegges, men det skal både fikses, ordnes og vaskes i boligen før den er klar for visning. Holder man ikke fokus, kan det fort bli en kostbar affære.

-Ihuga boligselger Ingrid Neteland deler sine tips

For dere som nå både har funnet og lagt elsk på drømmeboligen, og ser med skrekk og gru på alt arbeidet som må gjøres, med å selge egen bolig.  Fortvil ikke. Trekk pusten. Vi har nemlig fått selveste Dronninga over boligsalg og huskjøp, Ingrid Neteland i tale.

I en tidligere artikkel https://www.aftenbladet.no/lokalt/i/mRxzL4/hun-har-kjoept-ti-boliger-paa-24-aar-alle-i-sandnes , kom det frem at Ingrid Neteland faktisk har flyttet hakket mer enn de fleste av oss gjør i løpet av et helt liv. Med 3 barn på slep, ingen husdyr, men med en god porsjon pågangsmot og energi, har hun både solgt og kjøpt med like stor entusiasme hver gang.

Med ikke mindre enn 30 flyttinger bak seg, 10 av dem fra hus hun har solgt, skulle man tro at hun har et og annet råd og tips i ermet hun vil dele med oss.  Hvis vi hadde en klar plan i hodet om at det nå ville komme gode tips og råd rekende på en fjøl, så var det i overkant optimistisk. Latteren sitter løst og Ingrid smiler og ler når vi spør hva det beste rådet hun vil gi, til de som vegrer seg for å ta fatt på en slik stor oppgave, som å selge hus faktisk kan være. Hvordan bevare fatningen, husfreden og gleden i en slik prosess, og hva starter hun med når tanken om å selge har meldt seg?

-God magefølelse for et nytt hjem

Hun ber meg så hyggelig å rygge litt, for det er ikke tanken om å selge et hus som er utslagsgivende, om det blir flytting eller ikke. Tvert imot. Det er når hun faller pladask for et nytt hjem og tanken om å bo i akkurat den boligen, setter seg. At hun har en god magefølelse for boligen, gjør også at flytting fra eksisterende bolig blir en enkel oppgave.

-          Det har aldri vært noe emosjonell reise, det med å selge og flytte. Jeg har aldri felt en tåre over det jeg forlater, men har heller kjent med et jublende hjerte over det jeg skal flytte til. Jeg har fulgt magefølelsen og boligdrømmene mine og så langt har det vært en fantastisk reise med mange gode minner på veien.

 

-Trygghet troner øverst på listen

Men som en ivrig huskjøper og selger, er du så dreven at du tar oppgaven med selve salget også?  Eller legger du denne biten til andre? Ingrid blir i et lite øyeblikk alvorlig i blikket og tenker litt før hun svarer. - Jeg har hele tiden hatt en megler som jeg bruker fast. Megleren leder meg på den rette sti og veileder både ved hussalg og huskjøp. Jeg er også omgitt av gode rådgivere i banken jeg benytter, som både informerer og gir råd når det gjelder den økonomiske delen. Dette samarbeidet er viktig for meg, slik at jeg kan konsentrere meg om å gjøre huset klart til salg.

 

-Det skal være kos å gjøre en bolig klar for visning

-De fleste av oss har en boligdrøm og med de rette personene i ryggen kan alt bli en realitet, fortsetter Ingrid.  For meg har det vært viktig å ha en slik trygghet i ryggen, som gjør at både salg og huskjøp går enkelt for seg. Da kan jeg heller bruke energien min på andre områder, som for eks. gjøre huset klart for salg. Dette er vel et av de beste rådene jeg kan gi leserne. Gi denne oppgaven til en megler og kos dere med å gjøre huset klart for visning.

Nå nærmer vi oss noe her, Ingrid. Du sier at du nå kan konsentrere deg om å gjøre huset klart for visning og salg. Noen spreke tips til leserne? Hva starter du med?

-Lager en plan

Ingrid smiler bredt og svarer kjapt – Gjennom årenes løp har jeg gjort mine erfaringer, og har et par innertiere på hva som faktisk funker. Jeg liker ikke skippertak, men står på i en liten periode for å få hjemmet klart til visning. Jeg lager alltid en plan og øverst står det å bli kvitt saker og ting som absolutt ikke skal videre med i et nytt hjem. Noen ganger kan det også lønne seg å sette bort møbler og nips i oppbevaringscontainer, slik at hjemmet ikke føles overfylt.

Overfylte boder og loft

-Tar man for seg et og et rom for gangen, så går ryddingen som en lek. Jeg rydder ut, gir bort og kaster. Får jeg sjansen, så kvitter jeg med saker og ting som føles unødvendig. Det er jeg veldig flink til. Jeg elsker å rydde ut og dette gir meg også energi til å faktisk gjøre jobben med å gjøre boligen klar til salg. Jeg er ingen hamstrer, og har hverken et overfylt loft eller boder man knapt får lukket døra på. Det føles godt å ikke ha et hjem fylt opp av saker og livet for meg er så mye enklere uten å ha for mye drassende med seg. Når ryddingen er unnagjort, er det på tide å vaske og style hjemmet.

-Unødvendig med nedvask før visning

-Jeg lærte fort at å vaske ned hele huset og bruke mye unødig tid og stress på dette, ikke var nødvendig. Rent hus ja, men helt unødvendig å ta nedvasken før visning. Den biten kan være grei å spare til nye eiere. Tilby dem å flytte inn 2 uker før tiden, mot at de selv vasker huset. Det har vist seg å være et godt tilbud og jeg har sluppet unna et par ganger. De gangene jeg selv skal levere et nedvasket hus, har jeg rett og slett hentet inn et firma til å ta den jobben for meg. Det er mye billigere enn man skulle tro, og henvender man seg til flere og henter inn tilbud, kan man fort spare noen kroner.  

Ingrid trekker pusten og fortsetter. – Når rommet er ferdig ryddet, vasker jeg litt før jeg starter med å ferdigstille rommet. Selve stylingen har jeg tatt selv, men jeg benytter meg av interiørveiledning av stylist og med gode råd derfra og fra megleren min, har dette blitt enklere og enklere gjennom årene. Jeg fjerner en god del, men er likevel opptatt av at det skal se ut som det bor noen i huset. Less is more. 

Magefølelsen styrer på hva som funker og ikke. Når stylingen er unnagjort, er rommet klar til visning. Jeg tar unna alle rom, på rekke og rad. Uteområdet blir også ryddet og inngangspartiet blir gjerne stylet med et par potter og planter. Når alt er klart og bilder tatt, legges boligen ut for salg.

-Bommerter

Noen skikkelige bommerter du vil anbefale leserne å styre unna? -Nja, Ingrid drar litt på det før det kommer frem at hun faktisk har holdt stien ren for bommerter, men at dette kan være på grunn av gode råd underveis. – Du vil aldri finne duften av bakst eller nystekte vafler på kjøkkenbenken, kommer det kontant fra Ingrid. Det er noe jeg ikke helt har skjønt greia av. Det er jo huset du skal vise frem, ikke hobbykokken i deg eller hvor gode bakeferdigheter man har. La det gjerne dufte rent og ha tente lys til visningen, men la vaffeljernet få hvile denne dagen.

-Finn selgeren i deg

Et godt råd til leserne som er klar til visning?  -Ikke si nei til privat visning, kommer det spontant fra Ingrid.  -Det er ikke alltid at hjemmet er klart, men du må finne selgeren i deg. Regn med at potensielle kjøpere åpner alt av skaper og kjøleskap, men det er en del av prosessen. 

Men du trenger så absolutt ikke ha Prosecco og jordbær liggende i kjøleskapet for å vise frem. Et rent kjøleskap og litt orden er mer enn nok.

Husfred, beholde fatningen og glede, kan fort bli fraværende med å selge og flytte. Har du et siste råd på lur for å beholde og oppnå dette?

-Kos deg i denne prosessen

-          Ja, ikke stress. Kos deg med hver eske du skal pakke ned. Ikke bo i kaos. Jeg har gjort det til en regel at når jeg pakker ut eskene i nytt hjem, så blir samtlige esker pakket ut. Bilder kommer på vegger, alle glass og skåler i riktige skap og klær plassert i klesskapet.  For meg som ikke liker overfylte hjem, er det nok enklere å få dette til.  Dette er kanskje like greit, først som sist.

Ikke sikkert at jeg er helt ferdig med å flytte, smiler Ingrid lurt.

Meny

Innstillinger

Del